Tillsammans med en god bok

När vi som älskar att läsa får försvinna in i en fantastisk bok njuter vi. Njutning är ofta både hälsosamt och det bästa som finns, oberoende av vad som får oss att njuta.

Fransmännen röker och dricker mycket i jämförelse med andra europeiska länder, men trots denna fakta är detta folk friska som få, rapporteras det i DN. Kanske har det att göra med att de äter länge och verkligen sitter ner och umgås. Mat och matkulturer är olika i olika länder, liksom hur och när man röker, sover, fostrar sina barn och lever sitt liv.

I SvD skrivs det att njutningen är en viktig ingrediens, särskilt när det kommer till mat. Som enligt krönikören har fått en sifferbetonad roll med kalorier och fetthalt, sakta är vi på väg bort från själva smaken och känslan – njutningen.

I Västerbottens-Kuriren skrivs det samtidigt om hur medelklassen både äter mer nyttigt och måttligt medan de som har det mer knapert äter ohälsosamt till större del. Undrar vilka som får tillfälle att njuta mest? Kanske de som inte hänger i en tunn tråd..

Ett par goda råd för njutning

Till skillnad från i Sverige så har motsvarande livsmedelsverk i Brasilien lämnat det invanda kosttänkandet och publicerat en lista med matråd som bland annat innehåller dessa punkter:

  • Se till att du regelbundet, i en trevlig miljö och utan att samtidigt syssla med annat, äter mat som lagats från grunden av färska råvaror.mystik
  • Begränsa din konsumtion av färdigrätter eller undvik dem helt.
  • Låt matens njutning få en viktig roll i ditt liv.
  • Ät tillsammans med andra människor så ofta som möjligt.

Det låter ganska så vettigt och bra när man läser råden, som om man har glömt bort dessa tankegångar mitt i hälsohetsen de senaste 10 åren. Kanske borde vi tänka mer på njutning och mindre på kalorier, skuld och fett?

En annan njutning som gifter sig väl med att just läsa fantastiska böcker och mer rör sig åt att leva i nuet och inte tänka på nyttigheter hela tiden – är att röka cigarr. Cigarr är något som är en helt annan sak än cigarett, det hörs inte bara på namnet utan även känslan kring en cigarr är något annat. Cigarrer är njutning medan cigarrett är behov, beroende och ibland fest givetvis. På brobergs.se finns ett stort urval.