Lyssna på litteratur i farten

Under pendlingsturen, i löparspåret eller kanske bara medan du påtar i trädgården? Det finns många tillfällen då en ljudbok kan vara det perfekta sällskapet, särskilt för den som inte har tid att sitta still och läsa i flera timmar.

I en fartfylld vardag kan det vara svårt att hitta tiden för att sätta sig och läsa en bra bok. Även om viljan finns så finns inte tiden. E-böcker har gjort det enkelt att ha med sig en bok överallt men kräver fortfarande att du sitter och läser. Ljudböcker däremot kan du sätta igång via en ljudboksapp och lyssna på samtidigt som du ordnar med annat.

Lyssna när du vill

Det finns många fördelar med en ljudbok. Tack vare mobiltelefoner och surfplattor är de enkla att ha med sig. Med ett snabbt tryck i en app har du boken med dig vart du än ska. Sätt in hörlurarna, trycka på play och du kan lyssna på din bok när och var du vill. Under löppasset, medan du ordnar med hushållssysslor eller medan du pendlar till och från jobb. Ljudboken möjliggör fria händer och rörlighet som fysiska böcker inte gör.

Andra fördelar med ljudböcker är att de är tillgängliga för alla, även de som har problem med att läsa antingen på grund av syn eller exempelvis dyslexi. För den som håller på att lära sig ett språk kan att lyssna på en inläsning ibland vara mycket lättare än att läsa orden och kombinerat med nedskriven text kan inlärningen gå mycket fortare.

Ökad underhållning

Men ljudboken är också bra underhållning. När du läser en bok på egen hand lever texten i ditt huvud, men genom att höra någon läsa den så finns det möjligheten för spännande nya röster och en inlevelse från inläsaren som kanske inte skulle motsvaras av rösterna som skapas i det egna huvudet. Bilderna får du fortfarande hitta på själv, men med hjälp av en karaktäristisk röst kan bilderna bli mer levande och öka känslorna av spänning och dramatik. Ljudböcker finns i en mängd olika genrer och språk. Det finns något för alla, oavsett ålder, smak eller din läsnivå.