Julkorten fortfarande populära att skicka

Var kommer traditionen med julkort från – från början? Och när kom detta till Sverige?

 

Print on demand är något som växer – allt från att ge ut sina egna böcker till att utforma och skriva ut sina egna julkort. Det har vi bland annat skrivit om tidigare.

 

Julkortstraditionen är fortfarande stark

 

I en artikel i Allas går det att läsa om hur svenskarna håller hårt på sin älskade tradition med att skicka julkort till varandra. Det är till och med så att mer än varannan person tänker skicka ett fysiskt julkort, i år som förra året och året efter detta. Det är populärare än någonsin i vår digitala tid att värna om traditioner i det analoga. Men hur började det hela? Jo, det hela startade i Storbritannien i mitten av 1800-talet, då man tyckte det var trevligt att skicka kort med julmotiv till varandra. Några årtionden därefter spred sig traditionen över Europa, där den stannat – särskilt här i Sverige.

 

Klassiska tomtar banade väg för julkorten i Sverige

 

I Sverige fick julkorten starkt fäste tack vare Jenny Nyströms klassiska tomtar, och redan på 1910-talet (alltså för hundra år sedan) hade julkortstraditionen fått allmän spridning i Sverige. Hundra år senare lever traditionen kvar:

 

Enligt Postnords årliga julkortsundersökning planerar sextio procent av svenskarna att skicka julhälsningarna per post. Svenskar över 50 år skickar gärna julkort till vänner, yngre prioriterar att skicka till mor- och farföräldrar. Familj och släkt är annars de som är främst prioriterade – Allas

 

Varför skickar vi då julkort? Enligt undersökningen gjord av Postnord är den främsta anledningen just för att det är en tradition – på andra plats kommer anledningen att den som får kortet blir glad.