Förlagen och e-böckerna
Bokbranschen är verkligen något som har förändrats. Det är inte längre så att vi i första hand väljer att köpa en tung, eländig och på många sätt miljöovänlig pappersbok. Nej, vi tycker i stället om att få våra böcker digitalt. Och det är inte så konstigt!
Var och varannan människa har nu för tiden en surfplatta i väskan, handen eller kanske till och med i en väldigt stor ficka, och den gör så att vi hela tiden kan komma åt ett helt bibliotek med böcker, utan att behöva ta med oss stora och tunga böcker och sätta bokmärken i dem. Har man dessutom bra tillbehör till Nexus surfplatta i sin arsenal så kan man bekvämt ställa upp plattan och läsa från den när man till exempel sitter och äter sina frukostflingor på morgonen. För vem gillar egentligen att läsa vad det står på baksidan av flingpaketet för tusende gången. Men några som inte är lika glada över e-böckerna är bokförlagen, som tycker att bibliotek som lånar ut e-böcker är lite omoraliska och pirataktiga. Så här står det i en artikel i DN om saken:
Två kulturpolitiska intressen står emot varandra. Bibliotekens uppdrag att stimulera läsandet, till exempel hos en ung fotbollstok som kanske aldrig har köpt en bok i hela sitt liv. På den andra sidan finns förlaget och författaren, som måste sälja böcker och få betalt.
Bokförlagen kan vara hur pass sura de vill, men de kan aldrig undkomma att det är så här det ser ut i dagsläget, och det är inte mycket som tyder på att det kommer få en tillbakagång. Man får helt enkelt som förlag hitta en bra idé och plan för att få folk att fortsätta köpa böcker från dem.