En författare som inspirerar

Astrid Lindgren alltså, vilken kvinna. Vilken författare! Hon har skrivit mängder av böcker, och nästan alla har ett djup vilket innefattar en lärdom. Barnen lärde sig verkligen medan de läste, och inte saker som matematik eller religion. Nej, det handlade om känsla och moral, om rätt och fel – och att alla är lika värda. Kan man verkligen säga samma sak om dagens böcker? Det är i alla fall inte samma sak i den mängd som med Astrids böcker. Att Astrid Lindgren hamnar på 20 lapparna är verkligen helt rätt, det finns nog ingen i Sveriges historia med ett sådant hjärta som hon, om med den möjligheten att förmedla utan att överdriva. Sen kan ju en se till allt hon har gjort också, och vad det blivit av hennes böcker. Se bara till Junibacken barnaktiviteter, vilket är en plats där hon blir till liv igen, och barnen får en möjlighet att explodera fram i lek och lärande.

Hur som helst. Det här med Astrid Lindgren och lärandet, det är verkligen fenomenalt. I den här krönikan har det till exempel skrivits om hennes fattig/rik-exempel vilket framkommer Madicken. Krönikören jämför hur det skulle appliceras på nutid, och även framtid. Hon lyfter att problemet fortfarande finns kvar, och att det är viktigt att ta lärdom av Astrid Lindgren. Så här skriver hon om Madicken i nutid:

Placerad i nutid kan sekvensen se ut såhär: I omklädningsrummet på första utegympan visar Madicken upp sina dyra sneakers eller sin Iphone, varpå den fattiga klasskompisen Mia blir avundsjuk och begår ett brott. Stor sorg drabbar den rika flickan som letar desperat tills att plötsligt Abbe – som försörjer sig och familjen genom att köpa/sälja stöldgods på Tradera – upptäcker att han av misstag köpt Madickens mobil. Han återlämnar den, varpå familjens estniska au pair fördömer Abbe.