Böcker är alltid populärt

Det har nu gått sex år sedan ljudboken blev utsedd till Årets Julklapp av HUI, Handelns Utbildningsinstitut, men faktum är att ljudboken och böcker i allmänhet inte har tappat i popularitet alls sedan dess. En bra bok är alltid en bra gåva, och även om du kanske först inte tror det så finns det en bok för alla, vilket gör det till en perfekt julklapp år efter år! 

En bok är allt annat än en ensidig sak att ge bort. Oavsett om du får tio böcker i julklapp så kan de vara otroligt olika varandra, och därför blir det en helt unik gåva beroende på vad det är för sorts bok! Böcker är någonting som varit uppskattat hos människor i många tider, och vi börjar tycka om och använda oss av böcker redan som små. Det går verkligen att ge en bok till varje personlighetstyp, vi ska ge lite tips på det längre ner. En sak som tidigare varit ett hinder för vissa när det kommer till böcker och läsning är om man har svårt för att läsa, vanligt kallat för läs- och skrivsvårigheter. De kanske har haft viljan och önskan att kunna läsa en roman, men då de inte kan hantera stora mängder text blir det väldigt svårt. För dem är det här med ljudböcker verkligen en bra sak, då kan de använda hörseln i stället för synen för att ta in innehållet i böcker. Många som har svårt för att läsa tycker också om att lyssna på en ljudbok samtidigt som de faktiskt läser boken, så de kan följa med i texten. Men ljudböcker är inte bara en bra julklapp till de som har svårt att läsa, det är många som tycker om att lyssna på julböcker vid en massa tillfällen. Det kan vara när man städar eller diskar, om man är ute och motionerar, eller när man ska köra bilen en längre sträcka. Fynda en bra ljudbok att ge bort i julklapp på Bokii, det kommer garanterat att bli en uppskattad present.

Olika böcker till olika personer

  • Till ett barn finns det många olika böcker att ge, till exempel bilderböcker eller andra enklare barnböcker. Det finns även interaktiva böcker där man kan måla, vika eller göra annat i boken, vilket är bra för kreativiteten.
  • Ungdomsböckerna har varit stora sedan Kitty och Vi Fem-böckerna blev populära för en herrans massa år sedan, och idag är litteraturen som riktar sig till ungdomar stor och erbjuder många olika genrer beroende på vad man gillar.
  • Den som kanske inte är så förtjust i att läsa men som gillar konst eller liknande kan få en fotobok eller konstbok i julklapp, det är en riktigt fin present och något av ett samlarobjekt.
  • En rolig roman, en spännande deckare eller en hjärtsnörpande dramatisk bok är en bra present till den som tycker att det är höjden av njutning att få sjunka ner i en fåtölj och försvinna in i bokens värld.
  • Faktaböcker och fackböcker kan vara enormt intressanta, och det är ganska vanligt att journalister ger ut reportageböcker. Till den som gillar rafflande historier där det som händer är taget från verkligheter kan till exempel Hanns Råstams bok om fallet Thomas Quick vara en utmärkt present.
  • Ge bort en kokbok till den som gillar att dona i köket, eller till den som borde bli bättre på det.
  • Om du inte kommer på något annat är ett presentkort ett bra alternativ, så får personen själv välja bok!