Att läsa om olycklig kärlek

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om bra böcker att läsa vid separation och skilsmässa, böcker att finns tröst och styrka i. Nu kommer ett inlägg med tips på böcker att läsa när hjärtat är tonårskrossat.

I DN kan vi läsa om hur 2014 var ett år som åtminstone bokmässigt präglades av kvinnliga romanfigurer som trånar efter män. Lena Andersson släppte sin uppföljare om olyckligt kära Ester och Karolina Ramqvists sin bok om tonåriga, kärlekstörstande Saga. Kvinnor som vill ha och vill ha det rastlöst och desperat, för de har rätt till det, lika mycket som någon man.

Brustet_hjärtaJa för dig som vill läsa om just kärlek och kanske olycklig sådan finns det många böcker att välja bland. Det är kanske så att det just känns mer realistiskt med kärlek som går förlorad och om krossade hjärtan som bara inte vill läka, för många känner nog igen sig i det, har varit med om det och behöver läsa om andra som går igenom exakt samma saker. Livet är som alla vet inte en dans på rosor och ibland kanske böcker och filmer på så många sätt motarbetar den bilden genom att romantisera och försköna en verklighet som inte alltid är rosaskimrande utan betonggrå och kall.

Att vara tonåring och olyckligt kär är något många har varit och alla vet att det kanske kan vara det starkaste man kan uppleva. Ångesten och rastlösheten i blodet, jämförelserna med alla runtom sig och oron, vildheten, ruset. Det och mycket mer finns att finna i många böcker som riktar sig till tonåringar, eller som genren brukar benämnas: Young Adults (YA).

Böcker 2015

Vi får se vad år 2015 har att bjuda på mer i denna tongång, de sista sex månaderna som återstår av året kanske har en hel del i bokväg som passar in. Det behövs och uppskattas säkerligen hos både de som kan tänkas befinna sig i hjärtesorg och de som passerat det stadiet men vill läsa om hur det faktiskt är och hur det känns, när hjärtat skriker. På den här sidan kan du läsa mer.