Att ge ut boken själv

Det är dock inte alls nödvändigt att ta kontakt med ett förlag för att få sin bok utgiven. Det går att ge ut den på egen hand. Inom IT-sektorn är det inte helt ovanligt att författare ger ut sina verk som PDF:er, som kan laddas ned direkt från upphovsmannens eller –kvinnans sajt mot en avgift. Det finns även flera sajter på nätet där man kan erbjuda sina skrifter, gratis eller mot en avgift. Fördelen med att gå via en sådan sajt, varav Scribd är ett exempel, är att det blir lättare för presumtiva läsare att hitta boken när de letar efter andra texter inom samma ämne.

Det går också att trycka boken, på traditionellt sätt, och bekosta detta själv. Detta har flera fördelar, och också ett antal nackdelar.

Fördelar

Den främsta fördelen med att ge ut en bok på egen hand är att den som skrivit den får ansvaret för allting. Det kommer inte att finnas några klåfingriga förlagsmänniskor som kommer med synpunkter, och formgivningen kommer inte att skötas av förlagets art director.

Boken kommer dessutom att ges ut snabbare, när det inte behöver passera framför lika många par ögon innan den trycks. I en del genrer, som romantik och science fiction, kan detta göra stor skillnad. Det gäller också fackböcker i ämnen som hotar att snabbt bli inaktuella.

Nackdelar

Att det inte finns några människor som lägger sig i boken behöver dock inte vara en fördel. En redaktör har ofta en stor effekt på det färdiga materialet, inte minst genom att korrigera stavfel, språkliga fel och oklarheter, samt att stryka upprepningar. En bra redaktör skapar en mer njutbar produkt. Detsamma gäller art directorn. Litteratur som säljer bra är ofta, men inte alltid, formgiven med stor omsorg om såväl stort som smått.

Den som vill få utlopp för sin kreativitet fullt ut kan därför med fördel välja att ge ut sin bok på egen hand, men det innebär för det mesta att man får klara sig helt och hållet på egen hand. Detta kräver ett visst sinne för affärer.