Årets bokmässa och kontroverser

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om njutning och hur detta gärna göra med en god bok och kanske en eller annan cigarr, idag skriver vi om årets bokmässa i Göteborg samt om vårens litteraturmässa i Stockholm.

I DN kan vi läsa att det snart föds en ny litteraturmässa i Stockholm och denna kommer äga rum redan i april nästa år, på kulturhuset Stadsteatern mitt i city och framför Sergels torg. Det är förlagschefen på Bokförlaget ETC och redaktören på Albert Bonniers förlag som är initiativtagare för detta projekt.

– Vi har saknat en litteraturmässa i Stockholm och vill göra något annat än Bok & Bibliotek i Göteborg, där mycket kan försvinna i mängden. Vi vill ha ett starkt litterärt fokus och även en god fysisk tillgänglighet, det är därför vi valt Kulturhuset och har gratis inträde – DN

Årets politiska bokmässa

Böcker-i-bokhylla mindreTidigare under hösten var det den årliga bokmässan som alltid tar plats i Sveriges andra stora stad, nämligen Göteborg. I år var det lite politisk känsla på mässan efter temat var Ungen och deras agerande i flyktingfrågan är både kritiserat och vida omtalat, med avspärrade gränser med sylvass taggtråd och militärer. Men arrangörerna hävdar att mässan inte bara är en kulturell djupdykning utan att även samhällsorienterade frågor och debatt präglar Bokmässan. I år då särskilt frågor om yttrandefrihet och flyktingkrisen som präglar hela Europa. Flera framstående författare och kulturpersonligheter har dessutom avböjt att deltaga i årets mässa, som ett uttryck för både bojkott och kritik mot Ungersk kulturpolitik samt utrikes-/inrikespolitik.

Bokmässans huvudpartner är otroligt nog även ett ungerskt kulturinstitut som har ett tvivelaktigt förflutet och med samarbeten fascistiska organisationer som Hunnia. Men hursomhelst är Bokmässan the place to be när det kommer till bokälskare, för här får man träffa både författare och representanter från olika förlag samt titta och höra om allt från nya romaner, seminarier om olika saker samt diskussionsbaserade program och montrar med information.