Alla former av läsning är bra läsning

Vi på Artea Förlag brukar vanligtvis vara för vanliga fysiska böcker, pappersböcker helt enkelt. Men även vi får inse att ljudböcker har en plats i dagens samhälle. Skådespelaren och regissören Woody Allen, hela 76 år gammal, sammanfattar vår åsikt om ljudböcker ganska väl i SvD:

– Jag lärde mig att det inte finns något substitut för läsning, och det kommer det aldrig att finnas. Att höra en historia berättas högt är en helt annan grej, men det är svårt att slå upplevelsen att slå sig ner i sängen eller i en bekväm stol och läsa en god bok.

Men vi måste likväl förstå att inte alla håller med. Det finns generationer där moderna media är mer naturligt och en ljudbok eller en e-bok känns minst lika självklara som en pocketbok gör för oss. Och egentligen är det ju bara bra. Så länge man läser på ett eller annat sätt är det en form av folkbildning. Begreppet bok är mer än tryckta blad mellan pärmar, det är kunskap. Oavsett om kunskapen är inspelad på en cd, kodad i en mp3-fil eller tryckt på papperssidor med trycksvärta.

I vissa fall kan det vara svårt att få en bok tryckt av olika anledningar, och dyrt. Att spela in en ljudbok och ge ut kan däremot kanske vara en idé att överväga. Det enda du behöver då är inspelningsapparatur, vilket ofta finns på en smartphone idag, och bra akustik. Spana in på http://www.allakustik.se för att lära dig lite mer om akustik och se till att välja en lokal med bra akustiktak för inspelningen av din ljudbok.